Principala preocupare a strategiei de prevenire a producerii de deseuri este de a reduce impactul asupra mediului al deseurilor si al produselor ce vor deveni deseuri. Pentru a fi eficient, acest impact trebuie redus in fiecare stadiu din durata de exploatare a resursei.
Activitatile desfasurate la nivel de societate tin cont de ierarhia deseurilor, respectiv de:
- Prevenire/ reducere
- Reutilizare
- Reciclare
- Valorificare/valorificare energetica
- Eliminare
Principiul prevenirii presupune evitarea aparitiei deseurilor, minimizarea cantitatilor, tratarea in scopul recuperarii, tratarea si eliminarea in conditii de siguranta pentru mediu. Avand in vedere acest principiu, cum evitarea producerii de deseuri nu e mereu posibila, trebuie minimizata cantitatea de deseuri generate prin reutilizare, reciclare si valorificare. In acest scop se aplica colectarea selectiva la nivel de societate. Eliminarea se aplica numai dupa ce au fost folosite toate celelalte mijloace( reutilizare/reciclare/valorificare), astfel incat sa nu produca efecte negative asupra mediului.
Cantitatile de deseuri sunt centralizate in formularele privind evidenta gestiunii deseurilor, conform HG 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase.
Masurile si metodele sunt identificate prin evaluarile privind minimizarea deseurilor generate in cadrul societatii si prin referintele din domeniu.
Minimizarea deseurilor are in vedere urmatoarele elemente:
- Prevenirea si/sau reducerea generarii deseurilor la sursa;
- Imbunatatirea calitatii deseurilor generate (de ex. Reducerea periculozitatii);
- Incurajarea refolosirii, reciclarii si recuperarii.
Minimizarea deseurilor rezultate din activitatile specifice poate fi realizata prin implemetarea urmatoarelor practici :
- reducerea la sursa
- reciclarea/reutilizarea deseurilor
- colectarea separata a deseurilor
- utilizarea unor practici generale
Imbunatatirea managementului, identificarea deseurilor si controlul inventarului pot duce la reducerea efectiva a generarii deseurilor.